Neler yeni

Huawei, Nvidia'nın H20'sine Alternatif Olarak Ascend 920 AI Çipini Tanıttı

yenidunya

Administrator
Yönetici
Huawei, ABD'nin Nvidia'nın H20 AI çipine yönelik ihracat yasağının ardından, Çin pazarındaki boşluğu doldurmak amacıyla yeni nesil Ascend 920 AI çipini duyurdu. 6 nm üretim süreciyle geliştirilen bu çip, 900 TFLOP'tan fazla performans ve 4 TB/s bellek bant genişliği sunmayı hedefliyor.

1000079289.webp
Huawei, Ascend 920 ile Çin Pazarında Nvidia'nın Yerini Almayı Hedefliyor

ABD'nin 9 Nisan 2025'te Nvidia'nın H20 AI çipine yönelik ihracat yasağını genişletmesinin hemen ardından, Huawei 10 Nisan'da Ascend 920 AI çipini tanıttı. Bu yeni çip, Çinli şirketlerin Nvidia'nın artık erişilemeyen H20 çipine alternatif olarak kullanabileceği bir çözüm sunuyor.DonanımHaber+1Teknomers+1

Ascend 920, 6 nm üretim süreciyle geliştirilmiş olup, kart başına 900 TFLOP'tan fazla performans ve HBM3 modülleriyle 4 TB/s bellek bant genişliği sunmayı hedefliyor. Ayrıca, Transformer ve Mixture of Experts (MoE) modelleri için optimize edilmiş 920C varyantı, önceki nesle göre %30-40 oranında daha yüksek verimlilik vaat ediyor.

Huawei'nin mevcut AI çipi Ascend 910C, Nvidia'nın H100 çipinin yaklaşık %60'ı kadar çıkarım performansı sunuyor. Ancak Ascend 920'nin, özellikle Çinli teknoloji devleri Alibaba, Tencent ve Baidu gibi şirketlerin ilgisini çekmesi bekleniyor.TechRadar+4Teknomers+4DonanımHaber+4

Huawei, Ascend 920'nin seri üretimine 2025'in ikinci yarısında başlamayı planlıyor. Ancak, ABD'nin Çin'e yönelik yüksek bant genişliğine sahip bellek (HBM) ihracatını sınırlaması ve üretim süreçlerinde yaşanan zorluklar, bu planları etkileyebilir.Teknomers+1Tom's Hardware+1

Ayrıca, Huawei aynı etkinlikte CloudMatrix 384 adlı yeni AI altyapı çözümünü de tanıttı. Bu sistem, 384 Ascend 910C çipini entegre ederek 300 petaflop BF16 hesaplama gücü sunuyor. Bu değer, Nvidia'nın GB200 NVL72 sisteminin 180 petaflop performansını aşarken, yaklaşık dört kat daha fazla enerji tüketiyor.TechRadar

Huawei'nin bu hamlesi, ABD'nin ihracat kısıtlamaları nedeniyle Çin'de oluşan AI çipi açığını kapatmayı ve yerli AI altyapısını güçlendirmeyi amaçlıyor. Ancak, üretim ve tedarik zinciri zorlukları, bu hedeflere ulaşmada önemli engeller oluşturabilir.

Trend içerikler

Forum istatistikleri

Konular
76
Kullanıcılar
4
Son üye
alp
Geri